Betsabé García Álvarez

"En Barcelona, ​​hoy y ahora, mientras hablamos, existe esclavitud. Hay mujeres que trabajan como sirvientas, a las que no les pagan más para que no se marchen… ¡Es de negrura! Y en muchas ocasiones se habla de ellas con toda naturalidad. De hecho, llamamos “mujer de hacer trabajos” de toda la vida, sin darnos cuenta de que esto tiene unas consecuencias atómicas. Es una categoría inferior de trabajo que sólo está destinada a mujeres. Y esto es aceptado en todas partes.
No digo que todo el mundo, quizás no están todas, todas, explotadas, pero no es un trabajo con el que puedas organizarte la vida. Hipotecas tu vida a la de otra persona y eso debe acabar. Es que si no, ¿qué sentido tiene que se luche por las mujeres directivas cuando hay una categoría, toda de mujeres, que se dedican a un trabajo que ni siquiera se le puede llamar así porque está fuera de la reglamentación laboral?"

Betsabé García Álvarez



"Era dilluns, Glòria Roig interpretava, a l’escenari del Romea, la senyora Clito Mestres. Montserrat Blanes, Pilar Aymerich, en Papitu, els seus fills Jordi i Roger, l’Albina, amics i família. La sala estava plena de gom a gom. Gent que la seguia des de feia anys, o que llegien la seva columna al diari. Molts començaven la lectura per allí. Aturats, taxistes, botiguers, flequers, professors, jubilats, venedores del mercat, mestresses de casa, carnissers, administratius, intel·lectuals van ocupar el pati de butaques. Una obra escrita per la Roig. A veure què dirà. No sabia que escrivia teatre.
(…)
La representació es va acabar. El públic va aplaudir, i Montserrat Roig va pujar a l’escenari. Alta, prima, duia els cabells curts. Somreia d’orella a orella, donant les gràcies amb lleus moviments de cap al seu públic, als seus lectors. Ovació, aplaudiments, gent dempeus. Va donar la mà a la seva germana i totes dues aixecaren el braç. Van saludar. Semblava que els aplaudiments no s’acabarien mai però, de mica en mica, van anar cedint, cada cop menys, els qui estaven drets es van anar asseient, t’ha agradat?, què t’ha semblat? I els llums es van apagar."

Betsabé García Álvarez
Amb uns altres ulls

No hay comentarios: