Lluís María Xirinacs

"El centro es la posición de los diplomáticos, de los cómodos, de los cobardes o de los encendidos. Los sabios y santos han sido siempre unos exagerados. Jesús fue un exagerado por amor." 

Lluís Maria Xirinacs i Damians



"El dia 27 de juliol van debatre al Senat un parell de mocions, una sobre amnistia militar i una altra sobre amnistia política. La primera va ser aplaudida per tots els senadors, la segona no. A l'ala dretana d'UCD i als simpatitzants amb Aliança Popular no els agrada encara sentir parlar de l'amnistia política. Unzueta, el portaveu basc, va llegir el decret d'amnistia, donat per Franco en acabar la guerra, en què perdonava fins i tot els delictes de sang dels seus. Era un bon argument per demanar ara l'amnistia, fins i tot per als delictes de sang de les dues bandes. Doncs no. La dreta no va voler aplaudir. En la meva defensa de l'amnistia vaig parlar de guerra sorda, però real, durant aquests quaranta anys. Vaig parlar de guerra que produeix víctimes inevitablement. Víctimes d'un bàndol, víctimes d'un altre, i víctimes per haver volgut pacificar els dos bàndols lluitant per l'amnistia. Vaig dir que l'amnistia que el poble demana és un pacte de pau, intrínsecament previ al procés democratitzador. Després d'una guerra, el tractat de pau. I, després, la reconstrucció. Per això m'he vist obligat a emprar aquesta mesura d'emergència de posar-me d'empeus al Senat. La dreta tampoc em va voler aplaudir. El diari «ABC», i altres, em van ridiculitzar. I la triple A m'ha escrit: «Prepara't perquè qualsevol dia d'aquests a la sortida del Parlament et donarem més hòsties que fills de gossa hi ha a Catalunya».
Josep Benet, el 2 d'agost, també va demanar l'amnistia per ara mateix. Aquest mateix dia, vaig lliurar als portaveus de tots els grups parlamentaris del Senat un esborrany de treball per a un possible decret llei d'amnistia. Contempla tots els delictes d'intencionalitat política ordinària, militar, de la dona, laboral, administrativa, dels mutilats, dels exiliats i estranyats, de les persones jurídiques i, com addicionals, atén els objectors de consciència, a la revisió i derogació de lleis i l'indult de presos socials.
En lliurar-lo al president del Senat, aquest em va dir: «El Govern no té dificultats de contingut; les dificultats li vénen de xocs estructurals». Són els qui no volen que s'acabi la guerra. L'amnistia, que no ve, és la fi de la guerra, que no ve."

Lluís María Xirinacs
Diari d´un senador





En ple ús de les meves facultats marxo perquè vull acabar els meus dies en la soledat i el silenci.
Si em voleu fer feliç no em busqueu. Si algú em troba li prego que, estigui jo com estigui, no vulgui ell pertorbar la meva soledat i el meu silenci.
Gràcies!
 
ACTE DE SOBIRANIA
 
He viscut esclau setanta-cinc anys
en uns Països Catalans
ocupats per Espanya, per França (i per Itàlia)
des de fa segles.
He viscut lluitant contra aquesta esclavitud
tots els anys de la meva vida adulta.
Una nació esclava, com un individu esclau,
és una vergonya de la humanitat i de l'univers.
Però una nació mai no serà lliure
si els seus fills no volen arriscar
llur vida en el seu alliberament i defensa.
Amics, accepteu-me
aquest final absolut victoriós
de la meva contesa,
per contrapuntar la covardia
dels nostres líders, massificadors del poble.
Avui la meva nació
esdevé sobirana absoluta en mi.
Ells han perdut un esclau.
ella és una mica més lliure,
perquè jo sóc en vosaltres, amics!

(TRADUCCIÓN)

En pleno uso de mis facultades me voy porque quiero terminar mis días en la soledad y el silencio.
Si quiere hacerme feliz no me busque. Si alguien me encuentra le ruego que, esté yo como esté, no quiera él perturbar mi soledad y mi silencio.
¡Gracias!
 
ACTO DE SOBERANÍA
 
He vivido esclavo setenta y cinco años
en unos Països Catalans
ocupados por España, por Francia (y por Italia)
desde hace siglos.
He vivido luchando contra esa esclavitud
todos los años de mi vida adulta.
Una nación esclava, como un individuo esclavo,
es una vergüenza de la humanidad y del universo.
Pero una nación nunca será libre
si sus hijos no quieren arriesgar
su vida en su liberación y defensa.
Amigos, acéptame
este final absoluto victorioso
de mi contienda,
para contrapuntar la cobardía
de nuestros líderes, masificadores del pueblo.
Hoy mi nación
se convierte en soberana absoluta en mí.
Ellos han perdido a un esclavo.
ella es algo más libre,
porque yo estoy en vosotros, amigos!

Lluís Maria Xirinacs i Damians




"Gandhi decía que el no violento no puede tratar con neutralidad a las partes de un conflicto violento: el agresor es el enemigo, el agredido es el amigo, aunque sea violento. Yo he intentado toda la vida luchar por la vía no violenta. Sin embargo declaro aquí y lo digo bien alto por si me escucha algún policía o fiscal: me declaro enemigo del Estado español y amigo de ETA y de Batasuna. (...) Y además, con estilos diferentes. ETA, como está en guerra, mata, pero no arranca uñas. Yo he estado en prisión con gente de ETA con las uñas arrancadas. ETA mata pero no tortura. En cambio Lasa y Zabala murieron torturados. ETA, cuando tira una bomba en un lugar que puede herir a gente que no son militares o que no estén relacionados con los opresores avisa. ¿Sabéis lo que cuesta robar la dinamita, pagarla, transportarla, colocarla, y encima cuando tienen todo a punto, avisa que la desactiven? ¿Por qué hace esto? Lo hace porque aún conserva un poco de nobleza del estilo de Ginebra, y la conserva porque los otros no la han maleado más. ¿Por qué lleva la gente de ETA una vida de ratas, de escondidos, de cloacas, perseguidos? No pueden tener novias, no pueden tener hijos, no pueden ir al cine, no pueden tener nada, y si a veces hieren a algún inocente, no es su voluntad."

Lluís Maria Xirinacs i Damians



"La fuerza de los oprimidos es la " fuerza del pueblo" entero, que caudalmente esto significa la palabra "democracia". En todo el mundo existe una demanda de participación democrática. Y yo pido a toda la gente independentista y de izquierdas que se ponga a favor del pueblo ni que sean partidos, ni que sean sindicatos, ni sean entidades, todos a favor del pueblo. La única forma fuerte y no violenta para cumplir el deber de la independencia por vía pacifica es organizarse en asambleas populares territoriales de barrio, municipio, comarca, región, país, nación."

Lluís Maria Xirinacs i Damians




"Los alemanes decían terroristas a los guapos que defendían Francia , los franceses después les llamaron héroes. Los franceses trataban de terroristas a los argelinos porque luchaban por Argelia y después los argelinos les han hecho héroes. Estos que están aquí enterrados son nuestros héroes. Si los enemigos se empeñan en decir que son terroristas, nosotros también somos terroristas."

Lluís Maria Xirinacs i Damians



"Lucharemos contra el fuerte mientras seamos débiles y contra nosotros mismos cuando seamos fuertes."

Lluís Maria Xirinacs i Damians



"Me cuesta demasiado decir la misa parroquial formando parte de la clase de los terratenientes. No sé cómo puede ligar el evangelio que leo en la misa con estas cosas."

Lluís Maria Xirinacs i Damians



"¿Me tachan de suicida? [...] Suicidio es abandonar la vida por miedo o asco de vivir. Dar, entregar u ofrecer la vida que se ama y aprecia de todo corazón es otra cosa distinta y opuesta al suicidio."

Lluís Maria Xirinacs i Damians



“Pero una nación nunca será libre si sus hijos no quieren arriesgar su vida en su libertad y defensa.”

Lluís Maria Xirinacs i Damians



"Si alguien me encuentra le ruego que, esté yo como esté, no quiera él perturbar mi soledad y mi silencio."

Lluís Maria Xirinacs i Damians



"Una nación esclava, como un individuo esclavo, es una vergüenza de la humanidad y del universo."

Lluís Maria Xirinacs i Damians


"Una nación nunca será libre si sus hijos no quieren arriesgar su vida en su liberación y defensa."

Lluís Maria Xirinacs i Damians















No hay comentarios: